Jäätelö, Gelato, vai mikä sen nyt oli?

Ensin oli myynnissä tikkujäätelöt, tuutit ja mehujäät. Sitten tulivat jäätelövitriini ja Minetin jäätelöt. Sitten käytiin messuilla, katsottiin hetki gelato-demoa ja todettiin, ”ei tuo voi olla niin vaikeeta”!

Seuraavalla viikolla oli tilattu oma jäätelökone, pikapakastuskaappi ja matka Italiaan Gelato-yliopistoon kurssille. Klassinen esimerkki siitä, miten meillä ideasta toteutukseen kuluu välillä vain silmänräpäys!

Elettiin kevättä 2017, kun matkasin Italiaan täysin ummikkona jäätelön maailmasta. En edes tiennyt mikä on jäätelön ja gelaton ero. Tämä selvitettiin kyllä hyvin nopeasti ensimmäisenä päivänä ja seuraavina päivinä henkisesti potkaisin itseäni aina, kun sanoin ”jäätelö” gelaton sijaan. Se ero on muuten mm. gelaton pienempi rasvapitoisuus ja pienempi sokeripitoisuus. Ero johtuu pitkälti tarjoilulämpötilasta. Tehdasjäätelö tarjoillaan -18 asteisena, gelato -12 – 14 asteisena.

Lämpöisemmästä tarjoilulämpötilasta johtuen makuaisti maistaa enemmän vivahteita, eikä ole tarkoituksenmukaista ”tukkia” makuaistia suuremmalla määrällä rasvaa ja sokeria. Myös säilytysajassa on huomattava ero. Kun tehdasvalmisteinen jäätelö voi säilyä jopa vuoden pakastimessa, on gelaton säilyvyys vain joitain kuukausia.

Intensiivikurssilla opiskelimme gelaton valmistuksen perusteet. Luennoilla käsittelimme reseptin tasapainottamista, gelatopohjien valmistusprosessit ja laskimme loputtomasti reseptejä. Pikavauhtia päähän taottiin yleisimmät reseptin tasapainotuksen perusteet ja lainalaisuudet. Käytännön harjoittelua pääsimme tekemään muutaman tunnin päivässä ja opin mm. miten tuleva koneemme kasataan käyttövalmiiksi. Onneksi, enhän ollut konetta kertaakaan vielä edes nähnyt!

Onnistuneen kurssin jälkeen palasin kotiin täynnä intoa ja uusia ideoita. Käynnistimme oman gelaton valmistuksen toukokuussa 2017 ja suosio oli melkoinen. Ero entisten jäätelöiden ja omien gelatojemme välillä oli hillitön! Valmistamme gelatomme kokonaan itse, käyttäen maitoa, kermaa, sokereita ja marjapyreitä, suklaata ja itsetehtyjä kastikkeita. Muutama leipomotuotteiden myyjä on välillä kehottanut siirtymään käyttämään valmiita jauheita, kertomalla miten helppoa ja aikaa säästävää on sekoittaa vain jauhe veteen ja lapioida koneeseen! Helppous ei ole ikinä ollut se meidän juttu, vaan mieluummin teemme hyvää, vähän enemmällä vaivalla. Varsinkin nyt, kun on osaamista ja koulutusta, olisi vain laiskuutta turvautua valmisjauheisiin.

Syksyllä 2021 pääsin vihdoin haaveilemalleni jatkokurssille Italiaan. Viikon mittainen kurssi oli viimeinen Gelato Universityn tarjoamalla polulla, ja se on nyt onnistuneesti suoritettu! Mukaan lähti taas aimo annos uusia ajatuksia, uudenlaisia toimintatapoja ja uusia ystävyyksiä eri puolilta maailmaa. Eiköhän näistä saada taas jotain rakenneltua!

/Noona