Vaihmalan Toni vuoden nuori kokki-kilpailussa hopealle!

Vuoden Nuori Kokki-kilpailun järjestää Chaine des Rotisseurs Finlande– järjestö, jonka peruspilareina on aikojen alusta ollut kunnioitus keittiötä ja hienostuneen ruokailun arvoja ja perinteitä kohtaan. Kilpailuun voi osallistua alle 27-vuotias keittiöammattilainen, joka työskentelee yrityksessä, jossa on järjestön aktiivijäsen arvolla Maître tai Chef Rôtisseur.

Vaihmalan keittiöllä vuoromestarina työskentelevä Toni Uusilähteenmäki oli kilpailussa mukana toista kertaa ja tänä vuonna kotiin tuomisena oli hopeamitali.
Kilpailussa jokainen kilpailija valmistaa kolmen ruokalajin menun tuomareiden arvosteltavaksi. Arvostelukohteina ovat itse ruoan maun ja ulkonäön lisäksi mm. keittiötyöskentely.

”Ennen kilpailua saimme tietää muutamia käytettäviä pääraaka-aineita ja osa raaka-aineista saatiin tietää vasta kilpailun alkaessa. Ennakkoon tiedossa oli pääruoan pääraaka-aineet eli kokonainen broileri, punajuuri ja kananmaksa. Alkuruoan kala ja jälkiruoan hedelmä saatiin tietää vasta paikan päällä.”
Muut sallitut ainekset annettiin tietoon etukäteen tarkoin määrin, esim. sipuli, sitruuna, jauho.

Valmistautuminen kisaan aloitettiin menusuunnittelulla yhdessä keittiömestarin kanssa, jonka jälkeen annoksia hiottiin useita päiviä. Vaihmalan henkilökunta sai toimia makutuomareina ja antaa rakentavaa palautetta, Tonin hioessa annoksia edelleen.

”Kilpailupäivänä olo oli itsevarma, eikä jännittänyt niin kovasti kuin ensimmäisenä vuotena kun tiesi mitä päivä tuo tullessaan. Suunnitelmia ei tarvinnut muuttaa lennossa uusien raaka-aineiden myötä, vaan päästiin toteuttamaan ruoat kuten olimme ne harjoitelleet. Alkuruoan kalaksi paljastui kuha ja jälkiruoan hedelmiksi luumu sekä omena.”

”Olin tyytyväinen omaan suoritukseeni kokonaisuutena. Annosten ulkonäkö oli hyvä, vähän meinasi tulla kiire ja jälkiruoassa oli pieni rakenneongelma. Ei kuitenkaan suurempia ongelmia ilmennyt ja kokonaisuuteen olen tyytyväinen.”

Omaan työhön kilpailukokemukset antavat Tonin mukaan paljon itsevarmuutta ja motivaatiota. Kehityskohteet tulevat selkeästi esille ja mm. tuomariston ammattilaisten kanssa jutellessa saa hyvää palautetta kehittää omaa työtä edelleen.

”Suosittelen kaikkia kiinnostuneita lähtemään rohkeasti mukaan kisaamaan, siitä saa paljon motivaatiota ja uutta intoa omaan työhön!”